www.jordiprades.com

www.jordiprades.com
www.jordiprades.com

dimecres, 1 de gener del 2014

El Pi de Centelles. El pas d'un any que acaba, a un nou que comença.

Aquest any he descobert una tradició nadalenca, que te lloc a la localitat de Centelles, a la comarca d'Osona.
Els preparatius de la festa comencen el dia de Sant Esteve, quan un grup de galejadors surten a escollir el Pi que protagonitzarà la celebració, el qual ha de ser de tronc recte i brancada rodona i espessa. Un cop s’ha triat, el Pi és marcat per tal de ser tallat al cap de quatre dies.

Passats aquest quatre dies, els galejadors de bon matí, en comitiva, van al bosc per, després d’un bon esmorzar de pa i botifarra, tallar el Pi a cops de destral. Abans que aquest comenci a cedir, és lligat amb cordes per tal que no caigui de cop i es faci malbé. Un cop tallat és pujat a força de braços al damunt del carro de bous que l’haurà de transportar sempre dret, per a les 12 del migdia, entrar al poble i arribar a la porta de l’església. Mentrestant, traques generals a la plaça Major i Ball del Pi.

Cap a la una, el Pi és baixat del carro i pujat per l’escala fins a l’entrada del temple, on se’l fa ballar als acords de la tonada Ara balla el Pi.

Acabada la ballada, el Pi és entrat a l’interior de l’església i se’l porta fins al presbiteri, on és lligat per la part inferior de tronc i penjat cap per avall sobre l’altar major amb cinc poms de pomes i neules lligats a la brancada. El Pi és hissat fins a l’alçada de Santa Coloma mentre els galejadors entonen l’Himne de Centelles

I fins els dia de Reis, que el pi serà despenjat, i les pomes i les neules repartides entre tots el galajadors.

Una tradició que he descobert aquest any, però que porta fent-se del 1751...
A vegades no cal anar molt lluny, per descobrir coses que tens molt a prop...

Que gaudiu de les imatges.

Festa del Pi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada